Cine este psihologul sportiv?
Psihologul sportiv este un profesionist care, după ce și-a obținut diploma după patru ani în studiul psihologiei, s-a instruit, prin cursuri care au durat mai mulți ani, în aplicarea studiului minții in sport.
Ce face psihologul sportiv?
Psihologul sportiv se ocupă de susținerea sportivilor, echipelor, personalului , antrenează dinamici mentale utile pentru îmbunătățirea performanțelor pe teren.
Principalele domenii de activitate din cadrul sportului sunt:
– 🔘 Managementul anxietății și emoțiilor;
– 🔘 Antrenarea dinamicii cognitive (atenție, concentrare, focus etc.);
– 🔘 Activitati practice pentru coeziunea echipei;
– 🔘 Sesiuni de lucru cu antrenorii ,părinții,etc
Psihologul sportiv, de fapt, se ocupă cu aplicarea cunoștințelor sale pe teren pentru stimularea și antrenarea abilităților sportivilor. Deși există si o parte a muncii individuale, aceasta diferă de activitatea colegilor clinicieni, deoarece tratează abilitățile de consolidare și formare, mai degrabă decât rezolvarea problemelor legate de dinamica mentală.
Diferența față de antrenorii mentali constă în faptul că aceștia din urmă se ocupă doar de o mică parte din munca de antrenament mental (coaching mental), lăsând în afara toate dinamicile care se învârt în jurul minții. Fără a uita însă că antrenamentul mental este încă un instrument pe care psihologul sportiv îl folosește în profesia sa.
Cui se adresează?
Domeniul principal de activitate îl reprezintă sportivii, dar este important să poți interfața cu toate figurile de referință din domeniul sportului (părinți, antrenori, personal, conducere, etc …).
⁉️Și în fotbal?
Psihologul sportiv în fotbal a crescut tot mai mult în ultimii ani. Este prezent atât în sportul de înaltă performanță dar, din ce în ce mai mulți colegi lucrează în sectoarele de tineret in echipe mai mult sau mai puțin profesionale. Poate că un punct critic este încă cifra care nu este încă bine poziționată, spre deosebire de alte țări europene în care fiecare companie profesională are unul sau mai mulți psihologi care lucrează de la echipele de juniori până la sectoare de performanță.
Ceea ce este important să clarificăm este că relația care se stabilește între psihologul sportiv și antrenor este o relație importantă, având încredere că nu există o suprapunere între roluri, care sunt diferite și bine definite.