Psihiatrul este medic. Este cel care poate oferi pe langa terapie, medicatie pentru tratarea diverselor afectiuni mentale cum ar fi depresie, psihoza, schizofrenie etc.
Spre deosebire de psihiatru, psihologul nu se ocupa cu tratarea unor boli ci cu intelegerea si imbunatatirea functionarii psihicului uman atat in circumstante patologice cat si in circumstante normale. Formarea psihologului este centrata pe intelegere si nu pe tratare.
Psihoterapeutul te ajuta sa-ti identifici resursele si sa inveti sa le folosesti astfel incat sa ajungi intr-o stare de mai bine, poate modifica anumiti factori psihologici care sunt implicati atat in tulburarile psihice, in cele psihosomatice sau somatice, dar si in situatii de risc. Un psihoterapeut poate fi atat medic psihiatru cat si psiholog, fiecare dintre ei specializandu-se intr-o anumita forma de psihoterapie.
Nu orice suferinta psihologica inseamna boala psihica. Daca te doare burta nu inseamna obligatoriu ca ai ulcer. Asta nu inseamna ca daca durerea persista nu ar trebui sa consulti un medic.
Nu este nevoie sa suferi de o boala psihica pentru a te prezenta la un psihiatru sau psihoterapeut, dar de fiecare data cand comportamentul unei persoane dauneaza ei sau altor persoane din jurul acesteia, inseamna ca este o problema, iar gravitatea acestei probleme depinde de cat de mult rau face.
Tulburarile mintale pot fi definite ca fiind dereglari functionale ale creierului, produse de interactiunea complexa dintre factori externi (stres, dificultati familiale sau profesionale) si factori interni (istoria personala, predispozitii genetice, etc.).
Semnele pot fi multiple si difera de la o problema la alta. Printre cele mai intalnite, sunt starile inexplicabile de teama, tristetea inexplicabila, pierderea capacitatii de a simti placere, furia, insomniile, oboseala, obsesiile, pierderile de memorie, tulburari de performanta sexuala, ganduri suicidare.
Este foarte important sa se formeze o conexiune intre dvs. si specialist, de aceea, daca nu sunteti multumit, o sa va fie recomandat sau puteti alege un alt profesionist
Ceea ce trebuie sa stiti de la inceput este ca psihoterapeutul / psihiatrul / psihologul nu face minuni si ca orice problema, pentru a fi rezolvata, necesita timp. In acest timp, foarte important este sa fiti motivat sa faceti schimbarea de care aveti nevoie sau aceea care va este recomandata de catre specialist.
Psihoterapia este un proces activ in care clientul are rolul cel mai important. Acesta nu este un receptor pasiv in care psihoterapeutul introduce instructiuni.
Relatia psihoterapeutica poate fi asemanata cu cea dintre un antrenor si un sportiv, in care antrenorul poate da cele mai bune indicatii, dar nu poate intra pe teren in locul sportivului.
In functie de problema cu care va prezentati, veti stabili impreuna cu specialistul de ce anume aveti nevoie si care e cea mai buna solutie pentru dvs.
Experiente traumatice, depresie, anxietate, atacuri de panica, fobii, stima de sine scazuta, pierderea unei persoane dragi, divort, separare, dificultati de relationare, comunicare si adaptare, tulburari de comportament, tulburari de somn, tulburari alimentare, dificultati in relatia de cuplu/ familie.
Tot ceea ce veti spune din momentul intrarii in clinica este confidential. Mai multe puteti citi in sectiunea din site Confidentialitate.
In primul rand terapia functioneaza diferit pentru fiecare dintre noi. Unii pot simti progresele dupa doar cateva sedinte, altii in schimb, vor avea nevoie de o perioada mai indelungata. Important este ca atunci cand vei hotari sa faci schimbarea de care ai nevoie, vei simti ca terapia functioneaza, comparand momentul in care ai inceput cu momentul in care te afli.
Indiferent daca stiti sau nu despre ce afectiune este vorba, puteti suna/scrie un e-mail si in functie de descrierea dvs veti fi directionat catre unul dintre profesionistii nostri, acela care este potrivit. Dupa aceasta prima sedinta, veti stabili impreuna cu specialistul ce este de facut in continuare, pentru ca dvs sa aveti maximum de beneficii.
Anularile sau reprogramarile sedintelor se vor face cu cel putin 48h inainte, in caz contrar se va achita contravaloarea sedintei programate.
In acest caz puteti face dvs. programarea pentru el si trebuie sa va asigurati ca este de acord sa participe la sedinta.
In schimb, daca sunteti hotarat sa-l sustineti si daca prietenul dvs. nu accepta ca are o problema puteti face o prima programare pentru dvs. In intalnire, unul dintre specialistii nostri va va sfatui ce ati putea face pentru a-l convinge sa accepte ca are nevoie de ajutorul unui medic psihiatru / psihoterapeut.
Medicul nostru psihiatru va prescrie reteta impreuna cu scrisoare medicala catre medicul de familie care o sa va elibereze reteta compensata.
Scopul oricarui tratament de terapie este de a imbunatati stima de sine si de a creste nivelul de independenta. De-a lungul timpului, poti simti ca terapeutul este un real suport, insa aceasta reactie este una normala. Poate deveni ingrijorator, insa un profesionist stie exact cum sa faca fata acestor sentimente si in mod natural te va ajuta sa faci progrese.